Om Bikupan

Bikupans historia

Öppet skylt

Det är 1989 i Jönköping och Bikupan slår för första gången upp sina portar. Initiativtagaren Birgitta Ericsson hade några år tidigare stött på en butik i Lund, med alternativt odlade grödor och solidariskt producerade varor. Birgitta inspirerades av butiken och ville starta ett liknande koncept i Jönköping, trots att det tidigare varit svårt att driva miljöfrågor i staden. Den ekonomiska föreningen Kooperativet Bikupan startades kort därefter och fick snart tillgång till butikslokalen på Tändsticksområdet. Tillsammans med ett tjugotal medlemmar inredde Birgitta butiken, nästintill identiskt till butikens inredning idag. Med en liten budget påbörjade Bikupan försäljningen av miljövänliga varor, en försäljning som fortfarande bedrivs. 

Bikupans lokaler rymmer ett stort engagemang för miljömedvetna alternativ och stora visioner för framtiden. Med stor tacksamhet för alla våra medlemmar och volontärer fortsätter vi sikta framåt, som vi gjort sedan 1989.

Bikupan idag

Insidan av butik Bikupan

På tändsticksområdet i Jönköping finns Bikupan – en oas för närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta produkter. I vår butik hittar du ett stort sortiment livsmedel framtagna på solidariska villkor.

Ska du snart få gäster? Passa på att komma in och strosa bland trähyllor prydda med ekologiskt godis, ekologisk glass och närproducerad honung. Prova vårt stora sortiment av lösviktsteer eller varför inte testa nymalet kaffe från Bikupans egen kaffekvarn? Behöver städskåpet en påfyllning? På Bikupan har vi rengöringsprodukter tillverkade med bra ingredienser och på bra villkor.  

Vi erbjuder dessutom torrvaror, rengöringsprodukter och hygienartiklar i lösvikt – ett miljömedvetet alternativ till förpackade livsmedel. Plocka ekologiska baljväxter, nötter och torkad frukt antingen i din egen burk eller i en påse från oss. Eller fyll på din nuvarande flaska med schampo eller rengöringsmedel i stället för att köpa en helt ny. 

Men framför allt, vi på Bikupan finns här för dig! Saknar du något i butiken? Prata med oss så ser vi över möjligheten att beställa.